fredag 13 november 2009

Tacos

Tacos är lätt att laga och kan varieras hur mycket som helst. Själv har jag ett recept som jag nästan alltid följer. Jag brukar alltid använda hårda tacosskal. Gillar dom bäst. När jag reste runt i Mexico för några år sen såg jag bara mjuka skal så jag vet inte om mexikaner överhuvudtaget äter hårda tacosskal.
Tacos ätande i Mexico är väldigt bra om man är vegetarian eller bara ogillar och gillar viss mat. Ofta så får man in skålar med olika saker som man beställer och en hög med mjuka majsbröd , tacoskal. Sen är det bara att lassa på det man gillar på brödet , vika ihop och äta.
Som vegetarian åt jag ofta hackade och stekta grönsaker och smält ost på min taco och så dom olika rörorna som avokadoröran , guacamole och starka röda chilisåser. Samt färsk koriander, massor av färsk koriander. I Mexico har man verkligen färsk koriander i allt.

Mitt tacosrecpet

Det här behöver man

hårda tacoskal
en burk stark tacosås
en burk mild tacosås
lök
grön paprika
sallad
majs
gurka
gröna oliver
ost


Sätt på ugnen på låg värme 100-150 grader räcker. Det räcker att använda bara undervärme för osten ska smälta och skalen bli lite varma men inte få någon färg.

Hacka en halv gul lök och en halv grön paprika och fräs dom mjuka i lite olivolja i en kastrull. När löken och paprikan är mjuka häller man på en burk mild och en halv burk stark tacosås kan varieras med mer eller mindre beroende på hur starkt man vill ha det. Men spara lite av den starka tacosåsen till topping senare. Hacka några vitlöksklyftor och ha i. Om man som jag gillar stark mat kan man gärna krydda med lite cayenne , hackad chili och tacokrydda.

Hacka lök , gurka och paprika , skär sallad i småbitar och lägg i olika skålar.
Öppna en burk majs och en burk gröna oliver med piementofyllning.
Ställ skålarna och majsen och oliverna på bordet.

Ta fram tacoskalen och osten. Skär oststavar som du lägger i botten på varje tacoskal. Ställ in det längst ner i ugnen och låt det stå där tills osten har smält. Man får hitta en form där skalen kan stå upp lutade mot formens kant och varandra. För osten ska bara vara i botten på skalet.

Så tar man ut tacoskalen med den smälta osten och lägger på såsen sen tar man lite av varje av dom hackade grönsakerna , majsen och oliverna och lägger på såsen. Över det lägger man ett lager guacamole

Glöm inte att ladda upp med rejält med papper vid bordet för det brukar bli ganska kladdigt när man äter tacos

Till tacos passar det bäst att dricka ljus mexikansk öl som till exempel Sol eller Corona som båda finns på Systembolaget. Vill man inte ha öl funkar vatten och läsk också bra. Vin däremot är nog ingen vidare lyckad kombination.


tacos, en med all fyllning i och en med den smälta osten i botten

Guacamole finns att köpa färdig men godast blir det om man gör sin egen. Här är ett recept som jag lärt mig av en kvinna i den mexikanska staden Chetumal.

Guacamole

2 avokados
1 tomat
1 citron eller lime
½ gul lök
1 chili
en eller ett par vitlöksklyftor

Skålla och skala tomaten genom att doppa den en kort stund i kokande vatten. Sen är det bara att dra av skalet. Hacka tomat , lök , chili och vitlök mycket fint. Mosa avokadon i en skål , blanda med dom finhackade grönsakerna.Pressa i saften från en citron eller lime.

2 kommentarer:

Erica sa...

Det där med oststavar istälelt för riven ost tycker jag låter mycket godare! Ska verkligen pröva det nästa gång! Att också bryna löken istället för rå är ju en idé jag aldrig tänkt på

Anonym sa...

Oj sa smarrigt! Tack for tipset./Sofie