torsdag 12 november 2009

Oliver

Jag är väldigt förtjust i oliver. För mig är det obegripigt att det finns människor som inte tycker om oliver. Just oliver är något jag saknar från Spanien för där smakade dom mer än här i Sverige. Fast i Sverige kan man få tag i oliver med olika roliga fyllningar något som knappt existerar i Spanien. Där fylls oliverna ibland med ansjovis eller paprika (piemento) men oftast äts dom helt naturella med kärnan kvar.



Jag har hört att det mesta av smaken sitter runt kärnan så oliver ska helst inte kärnas ur. I hela Spanien är det vanligt att man får ett litet fat med oliver om man beställer något att dricka på en bar. Mycket gott och trevlig tilltugg till vinet , ölen eller drinken.



En mycket enkel och god olivröra får man om man hackar en burk svarta och en burk gröna oliver och blandar med pressad vitlök och lite olivolja. Den passar perfekt att ha som pålägg på mackan eller i olika maträtter.



Olivträd har odlats mycket länge i Medelhavsområdet och är en viktig del i kulturen där. Oliven och olivträdet omnämns på flera ställen i Bibeln och i många berätteser från antiken.
På 600-500-talet före vår tideräkning började man i Attica , området runt den grekiska huvudstaden Athen , att odla oliver i stor skala. På 400-talet odlades nästan ingen brödsäd i Attica utan främst oliver och vin som exporterades. Det här lär vara grunden till att Athen blev en så ekonomiskt starkt och märktigt under antiken. Olivträdet var gudinnan Athenas träd och ansågs heliga i antikens Grekland.
Olivträd kan bli 1500 år gamla.



Idag är Spanien världens största producent och exportör av oliver och olivolja. Åker man tåg eller bil någonstans i centrala eller södra Spanien ser man olivodlingar överallt. Även på lekplatsen i mitt bostadsområde i Madrid hade man planterat olivträd. Ja , dom vackra träden finns planterade här och var inne i Madrid.
Jaen i Andalusien i södra Spanien är den provins som främst förknippas med olivodling. I Spanien kallas Jaen "Capital Mundial del Aceite de Oliva" vilket betyder Olivoljans världshuvudstad.



I Spanien liksom i många andra länder runt Medelhavet används olivoljan verkligen i all matlagning. Den som inte tycker om olivolja skulle förmodligen knappast kunna äta någonting på en spansk restaurang.
Även här i Sverige har olivoljan blivit mycket populär för sin goda smak och att den passar till nästan all typ av matlagning. Den anses också ha en del hälsosamma egenskaper.
Spanska familjer har vanligen minst två olika olivoljor hemma. En dyrare och smakrikare att ha till sallad och en enklare till matlagning.



Det går åt ungefär 6 kilo oliver för att framställa en liter olivolja. Först vid 5 års ålder börjar olivträdet ge frukt och ett 20årigt träd kan ge cirka 100 kilo oliver per år. Veden från olivträdet är väldigt hård och kan brinna hur länge som helst. Jag har sett den användas i öppna spisar i Spanien på vintern. Olivträdet tillhör släktet syrenväxter. På våren får olivträden vackra och väldoftande små vita blommor.

1 kommentar:

Erica sa...

Jag formligen älskar oliver! I alla former och smaker. Men svarta helt naturella är fantastiskt gott